—

художник Иван Димов

ПРОВИНЦИАЛНА МИТОЛОГИЯ

ЗА КАРТИНАТА

Картината е рисувана през 1983 година с маслени бои върху платно.
Тя е с големи размери: височина 1 м. и 30 см. и широчина 1 м. и 60 см.

ХУДОЖНИК: ИВАН ДИМОВ

 —

ПРОВИНЦИАЛНА МИТОЛОГИЯ

ЗА КАРТИНАТА

Картината е рисувана през 1983 година с маслени бои върху платно.
Тя е с големи размери: височина 1 м. и 30 см. и широчина 1 м. и 60 см.

Иван Димов

Кой е …

Художник, който рисува живописни платна, илюстрации и графики. Роден е през 1943 година в село Маломир, разположено край река Тунджа и близо до град Ямбол, но днес той живее и твори в София. Иван Димов учи графика и илюстрация, но любовта към рисуването в цвят го отвежда към живописта. Вдъхновява се от българския бит и за него традициите и съвремието са неразделна част от живота и творчеството му. Предметите и фигурите в неговите творби са ясно разпознаваеми образи-символи: възрастна жена или мъж, ябълка, каруца, стени от къщи с прозорци, животни и други обекти. Той иска да провокира нашето въображение, да се върнем назад в спомените и сънищата, да усетим “аромата” на мястото и разберем човешките емоции, защото дори в един спомен може да се побере целия живот на човека.

Иван Димов

още

Обърнете внимание на детайлите

  • На малкото дете в далечината, седнало върху стара каруца с гръб към нас. Встрани забелязваме силует на мъж, който сякаш наблюдава своя спомен.
  • На падналата ябълка, която е символичен и събирателен образ на отминалото детство, отразено само в един добре познат плод. Много ясно се вижда самотната фигура на кон в едната част на картината, но автора е нарисувал и други животни, в които може да открием символика. Ако желаете, ги потърсете и отбележете в списък.
  • На мъжката фигура сред къщите и прозорците, изградени от множество цветни петна. Образа е на млад мъж с къса брада, но това не е цяла фигура на човек. Ние можем само мисловно да си представим останалата част от нея или да приемем, че е нарисувана така, за да бъде като градивен елемент от стената на една от селските къщи.

Детайли

Стил

Картината като сложна митология от спомени

Съвременната митология понякога е свързана с нашите представи за живота, миналото и често ние сме героите, които я изграждаме. Но, какъв тогава е провинциалният митологичен “разказ” в картината на Иван Димов, можем само донякъде да разберем. В нея виждаме различни фрагменти, цветни петна и отделни разпознаваеми образи и обекти, които всъщност са визуално разбъркани моменти от далечни спомени и сънища. Авторът се опитва да изгради един абстрактен свят чрез множество детайли и елементи, които трябва да активират въображението и представите на зрителя. Той се стреми да нарисува нещо неуловимо като времето и разделя платното на четири отделни части, в които разполага обекти, които насочват към неговите детски спомени. Виждаме различни образи-знаци и символи – дете, млад и възрастен мъж, части от къщи, животни, каруца, дървета и други детайли. Така се създава нова митологична представа и асоциативен свят от спомени.

Асоциативно-метафоричната линия

в българското съвременно изкуство се заражда през 70-те години на 20 век. Този тип произведения се отличават с обединяване в една композиция на различни образи, обекти, мотиви или сцени, които проследяват отделни моменти от едно събитие или съчетават различни сюжети, развили се в дълъг период от време. Художниците искат да активират нашето мислене, като превръщат визуалния образ в метафора. Включват в творбата различни предмети, фигури и други елементи, така че всеки да потърси в тях съответния метафоричен израз. Целта е да се промени изцяло техния смисъл и значение. Съчетаването на фрагменти от сцени и образи, служи за пресъздаване на скрити емоционални състояния, на сънища и спомени.

още

Графикът Георги Лечев

Свали албум
рисува произведение, което също е разделено на 4 отделни полета с композиции. Когато се загледаме в образите и сцените разбираме, че самотния възрастен мъж, който е седнал на масата си спомня за своята младост – любовта, пътешествията, празниците и танците. Авторът е роден през 1949 година в град Варна, а през 1981 година създава в смесена графична техника (офорт и акватинта) творбата с наименование “Композиция” и размери: височина 37 см. и широчина 31 см.
КЪМ ВСИЧКИ КАРТИНИ