—

художник: Давид Перец

ПРИСТАНИЩЕ

ЗА КАРТИНАТА

Литографията е създадена през 1975 с размери височина 34 и широчина 65 см. Художникът е използвал графична техника, при която се рисува върху литографски камък и се отпечатва на хартия.

ХУДОЖНИК: ДАВИД ПЕРЕЦ

 —

ПРИСТАНИЩЕ

ЗА КАРТИНАТА

Литографията е създадена през 1975 с размери височина 34 и широчина 65 см. Художникът е използвал графична техника, при която се рисува върху литографски камък и се отпечатва на хартия.

Давид Перец

Кой е …

Български художник от еврейски произход роден в град Пловдив през 1906 година. Той не е мислел да се занимава с рисуване, но веднъж опитал, се отдава на изобразителното изкуство през целия си живот. Учи живопис в Художествената академия в София и рисува портрети, натюрморти и пейзажи, които се отличават със своята цветност и емоция. Той рисува картини, но има и графики. През Втората световна война Давид Перец попада за една година в концентрационен лагер (място подобно на затвор), но дори и там не спира да рисува. Три години по-късно през 1947 година напуска България и заминава да живее в Париж. Именно там създава много от своите абстрактни произведения, сред които е и творбата ,,Пристанище“.

Давид Перец

още

Обърнете внимание на детайлите

  • На морето, което е пресъздадено със свободни сини петна, а пред залива се вижда с няколко линии пътеката. Художникът, не иска да изобрази светът такъв какъвто изглежда, а по скоро да ни покаже своето усещане за него.
  • На малките цветни форми, които напомнят кули от камъчета, защото автора би искал да разгърнем нашето въображение. Самият той може би рисува едно абстрактно въображаемо място. Всичко е възможно да си представим, когато се загледаме, но какво, ако това е един далечен морски спомен.
  • На тънките преплетени линии, които Давид Перец рисува, за да допълни визуалното въздействие на творбата и да активира нашето фантазно мислене. Ние бихме могли да ги оприличим на носещи се от вятъра мачти, ветрила и въжета, а някъде там дори ще открием слънцето, издигащо се над водата.

Детайли

Стил

Абстрактно изкуство

Абстрактното изкуство е модерно направление, което започва през 1910 година. Художниците, които рисуват по този свободен начин искат да предизвикат в нас емоции, представи и асоциации, без да рисуват разпознаваеми предмети и фигури. Повечето от тях приемат, че при създаването на абстрактната картина е достатъчно всеки да се остави на усещането и фантазията. Свободното съчетаване на линии, геометрични форми, петна и цветове са основни изразни средства на тези състояния.

Литография

Литографията е графична техника на печатане, за която като основа за рисуване или издраскване се използва варовиков камък с много гладка повърхност. Първо рисунката се създава върху литографска хартия със специален туш или креда, после се прехвърля върху камъка, след това повърхността на плочата се обработва по химичен начин и се отпечатва върху хартия с помощта на литографска преса. Рисунката може да бъде черно-бяла или цветна. За да се получи цветен отпечатък се подготвят няколко плочи за отделните цветове.

още

Марио Жеков

Свали албум
Марио Жеков ни показва едно реално пристанище от Дубровник (древен и исторически град в Хърватия), а времето е 1937 година. Художникът е роден в Стара Загора през 1898 година и учи рисуване в София и Париж. Той е известен със своите морски пейзажи, в които винаги се стреми да пресъздаде духа на мястото. Картината е рисувана с маслени бои върху картон и е с височина 49 см. и широчина 57 см. Марио Жеков разчита на своето впечатление и затова старото пристанище ни се разкрива в съвършена перспектива, защото в далечината виждаме сградите по-малки, огряни от светлина и дори може да усетим лекото трептене на водата. Лодките са със свалени платна, някои покрити с платнища, като се виждат техните цветни отражения върху синята водна повърхност. Зад тях се открива гледка към стената с малката порта, покривите на града, купола на храма и лазурното синьо небе.
КЪМ ВСИЧКИ КАРТИНИ