—

художник: Иван Мърквичка

Портрет на Христина Морфова

ЗА КАРТИНАТА

Картината е рисувана около 1920 година с маслени бои върху платно. Тя има овална форма с размери: височина 74 см. и широчина 62 см.

ХУДОЖНИК: ИВАН МЪРКВИЧКА

 —

Портрет на
Христина Морфова

ЗА КАРТИНАТА

Картината е рисувана около 1920 година с маслени бои върху платно. Тя има овална форма с размери: височина 74 см. и широчина 62 см.

Иван Мърквичка

Кой е …

Художник роден в чешкото село Видим през 1856 година. На 25 годишна възраст той идва в България и остава да живее в страната 40 години. Иван Мърквичка дава уроци по рисуване и е сред основателите на единственото училище за рисуване в София по това време, като става негов пръв директор. Създава много битови картини, в които показва живота на българите, народните празненства, обичаи и пазари. Към края на живота си се завръща в Чехия и малко след това в Прага, рисува портрета на Христина Морфова. За него тя е значима личност, защото оказва влияние за развитието на чешката музикална култура, така както той допринася за историята на българското изобразително изкуство.

Иван
(Ян Вацлав)
Мърквичка

още

Обърнете внимание на детайлите

  • На изражението, спокойната усмивка и благородните черти на лицето, както и на жеста и начина, по който е хванала дългата огърлица.
  • На облеклото на певицата. Тя е била модерна жена, облечена с официална артистична златиста рокля и червена наметка от тафта (луксозен копринен плат за бално облекло). Обичала е да носи големи обеци и огърлица от перлени мъниста и злато, на няколко слоя. Има и модерна къса прическа с бретон с ясна подредена форма. Нейният грим също е част от модата на това време, затова тя е с ярко червено червило.
  • На фона, където художникът е нарисувал венец с вплетено в него чешкото знаме. Върху малка масичка се вижда част от голям букет цветя, който насочва вниманието към нейната професия, защото знаем че артистите след всяко изпълнение получават големи букети с цветя.

Детайли

Стил

Коя е жената на портрета и какво се знае за нея?

Българска оперна певица родена в Стара Загора през 1887 година. Учи в градовете София и Велико Търново, като още тогава завинаги остава в плен на театъра и музиката. На 19 години Христина Морфова заминава да следва икономика в Прага, но вместо това започва да учи оперно пеене. Нейният красив глас я превръща в една от големите певици на своето време. В продължение на четиринайсет години е солист на операта в Прага и изпълнява едни от най-трудните и сложни роли, което я прави много обичана и ценена от чешкия народ. Завръщайки се в България тя продължава да пее в Софийската опера. До края на живота си пътува и изнася концерти, изпълнявайки популярни български и чешки народни песни.

Живописен портрет

Живописният портрет представлява изображение на човек, което показва неговите най-характерни индивидуални черти, изражението на лицето, емоцията или неговото душевно състояние. Възрожденските художници създават едни от първите портрети на реални личности, които не са религиозни образи. През годините творците добавят поетични, психологични и други характеристики в портрета. Често те рисуват повече от един образ или включват предмети в композицията, които дават допълнителна информация за професията, заниманията, мислите и чувствата на човека.

още

Александър Добринов

Свали албум
Художникът Александър Добринов, който за кратко също живее и твори в Чехия, създава през 1926 година хумористичен портрет на Христина Морфова с пресилено подчертаване на нейните черти и характер. Рисуван е с туш и темперни бои върху картон с размери: височина 50 см. и широчина 40 см. Такива портрети в изкуството се наричат шарж. Авторът рисува редица известни личности и неслучайно е познат като един от майсторите на този жанр. Разликата между карикатура и шарж е съществена. Докато карикатурата показва сцена, която е преди всичко смешна история с известни лица, то шаржът е добронамерено – хумористичен портрет, с преувеличени черти на лицето и подчертаване на най-характерното за човека.
КЪМ ВСИЧКИ КАРТИНИ