—

художник: Иван Нинов

Мъртва природа или Натюрморт

ЗА КАРТИНАТА

Графиката е създадена през 1985 година с размери: височина 66 см. и широчина 42 см. Техниката е суха игла и представлява издраскване на рисунката със специална игла върху фотографска плака или тънка метална плоча, която се отпечатва върху хартия.

ХУДОЖНИК: ИВАН НИНОВ

 —

Мъртва природа или Натюрморт

ЗА КАРТИНАТА

Графиката е създадена през 1985 година с размери: височина 66 см. и широчина 42 см. Техниката е суха игла и представлява издраскване на рисунката със специална игла върху фотографска плака или тънка метална плоча, която се отпечатва върху хартия.

Иван Нинов

Кой е …

Съвременен български художник роден през 1946 година в село Цонево близо до Варна, който днес живее в София. Любовта към рисунката го повежда по пътя на графиката. Има богато творчество, което включва портрети, пейзажи и натюрморти. Той се учи от натурата, като наблюдава и изследва отделните предмети и се стреми да покаже тяхната ясна форма и структура. Обича да снима и има свое разбиране за фотографията, защото
за него това изкуство е подобно на графиката. За Иван Нинов, понякога е важен конкретен предмет или детайл от природата за да създаде едно цяло произведение. Затова в неговите снимки е напълно достатъчно да присъства само един камък, чаша, намачкана материя или бутилка на тъмен фон.

Иван Нинов

още

Обърнете внимание на детайлите

  • На книгата с надпис Raffaello и образа на жена върху корицата. Това е албум с произведения от италианския ренесансов художник Рафаело Санцио, живял в края на 15 и началото на 16 век, от когото са се учили много големи творци в историята на изкуството.
  • На отделните предмети и тяхната материалност. Дори с графични средства, зрителя ясно разбира каква е материята, от която са изработени предметите. В композицията художественото пресъздаване на различните повърхности е важна част от идеята на автора.
  • На неутралният бял лист, който е едновременно фон и условна рамка на творбата. Помислете върху усешането за пространство в произведението и вижте как в горната част на графичния лист, предметите се застъпват, а част от тях излизат извън очертанията на плоската повърхност.

Детайли

Стил

Картината като сложна митология от спомени

Любимите предмети на художника Произведението “Мъртва природа” е различен натюрморт, в който Иван Нинов сам създава композицията, изградена от определени предмети. Всеки един е подбран така, че да насочва мислите ни в търсене на по-дълбоко значение на творбата. А, защо художника е избрал да рисува точно тях и по този начин? Отговорът, невинаги е само един и в това е част от смисъла на произведението. Прави впечатление, че предметите не са обикновени и от бита. Иван Нинов ги е разположил внимателно върху висок дървен сандък с тънка дъска на него. Те са любими на всеки творец – албум, шишета, вероятно пълни с мастила или терпентин, широка четка, въжета, нагъната хартия или парцали и почти изстискана туба с боя. За автора в този натюрморт е от значение да пресъздаде усещане за повърхностите (гладки или релефни) и материалите – стъкло, дърво, хартия, плат и други.

Графика

Изразните средства на графиката са линията, която очертава формите и щриха, с които се постига обем. Петната също са от значение, като те могат да бъдат черно-бели или цветни. Въздействието често се подсилва от използването на няколко цвята в графиката, но не бива да се забравя, че цвета няма водеща роля за този вид изкуство. За графичното произведение е от значение и вида хартия, която художника избира.

още

Христо Симеонов

Свали албум
Христо Симеонов е живописец, който в своите натюрморти, изобразява реални обекти, но чрез тях ни отвежда в един различен асоциативен свят. Картината “Настроение” е подобен пример. Тя е рисувана през 1977 година с акрилни бои върху платно и размери: височина 1 м. и 16 см. и широчина 93 см. Още със заглавието художника насочва нашето внимание върху предметите – част от маса и стара лампа, празен стол, прозорец, зад който се открива небе с облаци. Може би по-този начин иска да ни разкрие необикновеното “настроение” в творбата и предлага следните възможности: очакване или мечта за нещо, което желаем или пък обратно – носталгия и размисъл по нещо изгубено. Ключът към картината може да потърсим и в малката картичка, на която също има синьо небе с бели облаци.
КЪМ ВСИЧКИ КАРТИНИ